Nu följer vi upp vår oerhört populära statistik över Twitteranvändningen, denna gång kikar vi på hur det står till med bloggarna här i landet. Lever de också upp till hypen?

Till skillnad från Twitter så kan man väl säga att bloggar är mer eller mindre förankrat i folksjälen vid det här laget, och något som de flesta stött på. Eller är det så? För vi ser i samma rapport från Microsoft, “Det digitala livet” som vi har fått ta del av, att 50% av svenskarna vare sig läser eller skriver på bloggar.

Vad bloggare gör

Fast andra sidan av myntet är att det ju faktiskt är ett duktigt gäng som faktiskt gör det. I rapporten så är nettosiffran, när man dragit bort de som svarat att de är osäkra i undersökningen (6% vet tydligen inte om dom läst en blogg!) av de som på något vis läser, skriver eller interagerar med bloggar 44%.

Räknat på basen InternetUniversum 15-79 år som undersökningen behandlar,

som är 6 470 000 personer i Sverige just nu, betyder det faktiskt att i runda slängar 2 800 000 personer faktiskt är “bloggmedvetna”. Och det är en ansenlig mängd.

Fördelning ålder/kön

Det är dessutom hela 12% av svea rikes nätpopulation som har en egen blogg! Det är i runda slängar över 750 000 pers, det. Vad som inte framgår dock är hur pass aktiva dessa är. Jag misstänker att en stor del av dessa egenutnämnda bloggare inte för den sakens skull har den särskilt uppdaterad. Vad tror ni?

Intressant är att det bara är 8% som berättar om sig själv på sin egna blogg. Det trodde jag faktiskt var mycket högre, men tydligen så är bloggar som behandlar intressen och liknande det som gäller.

När vi går ned på fördelningen av dessa så är det första man noterar att det är en stark överrepresentation av kvinnor som är bloggare, 59%. Personligen skyller jag allt på mode- och sminkbloggar. :)

Sedan är det en förutsägbar kurva åldersmässigt där större delen är mellan 15-34 år och sedan stadigt sänkande siffror. Kul att vi har 6% pensionärsbloggare dock!

Discussion

 1. Wisely Sthlm

  Äntligen igen! Statistik över blogganvändningen i sverige. http://bit.ly/bafBh0

 2. Tweets that mention Blogganvändning i Sverige | Digital Kommunikation -- Topsy.com

  [...] This post was mentioned on Twitter by Wisely Sthlm. Wisely Sthlm said: Äntligen igen! Statistik över blogganvändningen i sverige. http://bit.ly/bafBh0 [...]

 3. Sociala medier i Sverige – statistik | Kreafonbloggen

  [...] i Sverige: 44% av Sveriges befolkning säger sig läsa, skriva eller interagerar med bloggar. Den typiska svenska bloggaren (enligt en [...]

 4. Datainsamling pågår! « Challenging Traditions

  [...] undersökningar visar att det finns en överrepresentation av kvinnor bland bloggare (59% enligt en relativt ny studie). Jag kommer som sagt att komplettera enkäten med intervjuer. Där räknar jag med att uppnå en [...]